2016. Június 25. 14:12
Navigáció
· Főoldal
· Cikkek
· Letöltések
· Fórum
· Tempo News Tv
· Kapcsolatfelvétel
· Galéria
· Keresés
· Hallgasd!
· ARCHÍV 2013 03. 15 HÓHELYZET
· Oktatás
Az elektronikus pénz Stk.
A KÉPRE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ !kormanyzo@apostolimagyarkiralysag.hu
Apostoli Magyar Királyság
TEMPO archív
MAG-HÍRDETŐ
Részvény igénylés
Kiemelt hírek
1. 686.) Problem solving

2. 685.) Angol nyelvű leirat.( Szent Korona Net Bank)

3. 670.)Fotel Forradalom

4. 657.)Borbély József börtönnaplója.

5. 643.)III.Béla Lovagrend,(TITKOS TÁRSASÁG) dr. Kajtor Gergely is egy tag.

6. 637.)BORBÉLY JÓZSEFET A BÍRÓ LETARTÓZTATTA!

7. 628.)A Magyar "titok" avagy : Mit tettetek, mit "tettünk"? Tiszta vizet a pohárba! Magyarország és becsapott polgárai ellopott " rendszerváltása".

8. 509.)Rajtatok múlik! Feljelentés csatlakozás, közlemény!

9. 505.)POLIP XIII/Piszkos XII. Gordius- X Simicska O. Lajos és FIDESZ-KDNP oligarchatérképe

10. 408.)POLIP ábra XII/Piszkos XII. Gordius-X

11. 240.)Vissza a Nemzet vagyonát!

12. 196.)TIGÁZ szemben az emberekkel!

13. 167.)Részvény kibocsátás

14. 157.)Felhívás és tájékoztatás!/Hajdú-Bét + TÁBLÁZAT

15. 148.)Személyes megbeszélés . HANGANYAG!

16. 121.)Minda Zoltán a bíróságon elmondja a tényeket/HANGANYAG

17. 88.)A JOG-AR, A MAGYAR APOSTOLI KIRÁLYSÁG KEZÉBEN

18. 75.)POLIP/Bűnszervezeti ábra XII.(ÚJ)

19. 74.)Kommentár nélkül

20. 65.)ITT A MEGOLDÁS Ptk.484. §..MAGAD URAM, HA SZOLGÁD NINCS!

21. 35.)Tempo News Tv

22. 13.) A TEMPO az IRM -ben /HANGANYAG

23. 8.)Novum Zrt.

Hírek oldalra...
RSS - HunSzkíta Rádió
Az emberi butaság!...
Hegyek vizek energia...
Szada előadás...
Csellengők 1...
6. PECSÉT Jásdi Kiss I...
RSS - Tv HunSzkita
Ostortenet - Magyarok ...
Ostortenet - Magyarok ...
Ostortenet - Magyarok ...
Ostortenet - Magyarok ...
Ostortenet - Magyarok ...
RSS - Magyar Valós Hírek
Sok "halnak"...
Versenyfutás az id!...
Két ráktípus......
"Végső megol...
Világgyilkosság...
RSS - Hun Unio
Ismét hibáztak, vége a...
Küszöbönálló...
Bernard Lietaer - Pénz...
Totálisan félresiklik ...
Putyin: Oroszország so...
RSS - Tempo News Tv
61.)ÚJVILÁG KÖSZ&...
60.)MindaBaka...
59./1 GrunBioszWiesel2...
59./2 GrunBoszWiesel3M...
59./3 GrunBoszWiesel4M...
58.)2011.11.14-i tárgy...
58./1 2011.11.14-i tár...
58./2 2011.11.14-i tár...
58./3 2011.11.14-i tár...
58./4 2011.11.14-i tár...
58./5 2011.11.14-i tár...
58./6 2011.11.14-i tár...
58./7 2011.11.14-i tár...
58/1/1 2011.11.14. II....
Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
466.)Az SCD-csoport széthordása: Irányított felszámolás, offshore projekttársaságok
HírekBűzlik a különböző összeférhetetlenségek gyanújától az SCD-csoport balatoni turisztikai portfóliójának felszámolása. A Magyarországon és külföldön bejegyzett cégeket összekapcsoló, nehezen átlátható struktúrájú cégcsoport, amely korábban százmilliárdos fejlesztéseket ígért a tó környékére, 2011 nyarára gyakorlatilag szétesett, zilált tulajdonviszonyokat hagyva maga után. A cégadatbázist vizsgálva azt találtuk, hogy a cégcsoport átalakítását a Malév felszámolóbiztosához, Varga Jenőhöz köthető üzleti kör vezényli le, a portfolióból kivált projekttársaságok zöme pedig offshore tulajdonba vándorol.

*****

Szinte lehetetlen megmondani, hogy befektetésként valójában mennyit ért az SCD-csoport által a kétezres évek elején összevásárolt balatoni turisztikai holding. Az impresszív SCD-portfólió kevésbé Balaton-központú részét, például egyes budapesti ingatlanokat a Jászai Gellért üzletembert az előtérbe toló csapat vitte magával. A tó körül félbemaradt fejlesztéseket a rejtőzködő tulajdonosokat képviselő Nagy Gábor vette át. A balatoni portfólió legérdekesebb eleme, a sármelléki repülőtér felszámolásában részt vevő Varga Jenő és Nagy Gábor közötti kapcsolat összeférhetetlenséget sejtet. Mint arról korábban írtunk, Varga Jenőt különös körülmények között jelölte ki idén egy állami cég a Malév felszámolóbiztosának is.

Gyűlnek a kérdőjelek a Malév felszámolása körül: Varga Jenő felszámolóbiztosnak nincs is irodája a felszámolásra kijelölt állami cég irodájában, összeférhetetlenségi aggályok is felmerülnek vele kapcsolatban, és senki nem hajlandó nyilatkozni. A háttérben viszont felsejlik Pintér Sándor belügyminiszter, az SCD Csoport, valamint a sármelléki repülőtér felszámolásának zűrzavaros története, amiben szintén Varga Jenő játszotta a főszerepet. Tovább a teljes cikkre.
Varga Jenő és az SCD-csoport kapcsolatának előzménye, hogy 2009-től 2011 márciusáig Varga volt a sármelléki repülőteret korábban üzemeltető ír-magyar Cape Clear Aviation Kft. (CCA) felszámolóbiztosa, és így ő adta bérbe a cégcsoporthoz tartozó, a repülőtér üzemeltetését átvevő FB Airport Kft.-nek a CCA eszközeit 2009 végén. 2011 augusztusában előbb az új üzemeltető közvetlen tulajdonosa, az Aviation Group Zrt. majd novemberben az FB Airport is felszámolásba ment. Mindkét felszámolást a Vectigalis Zrt., Varga volt cége végzi. Az FB Airportnak ráadásul úgy sikerült bebuknia, hogy 2010 júniusában a cég az állami – már kormányváltás utáni vezetésű – Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) összesen egymilliárd forintnyi forgóeszköz- és beruházási hitelről állapodott meg.

A HVG akkor arról írt, hogy az MFB „a luxemburgi FlyBalaton Investment S.A.-nak az FB Airportban lévő, a kölcsön biztosítékául szolgáló 100 millió forint névértékű üzletrészét 1,6 milliárd forintra tette.” A hitel visszafizetésének határideje az egyes hitelrészeknél 2015, illetve 2025 lenne.

Nagy Gábor 2011. nyarán tűnt fel a történetben, az SCD-csoport több vállalkozását és befektetését megvásárolva. A cégcsoport sármelléki része ekkor került a zalaegerszegi székhelyű Turisztika Hungária Kft. (TH) tulajdonába – az Aviation Group és rajta keresztül az FB Airport tehát már Naggyal a hátuk mögött kerültek felszámolásba. A TH ügyvezetője és egyetlen tulajdonosa az MTI-nek tavaly gyakorlatilag bevallotta, hogy mindössze stróman: „arra vonatkozóan, hogy kik és milyen tőkeerővel állnak a cégjegyzék szerint 2011. július 28-án 500 ezer forintos törzstőkével bejegyzett TH mögött, az ügyvezető Nagy Gábor annyit válaszolt, a társaság nem a tulajdonosai által szeretne megjelenni a hazai médiában”.

Nem sorsolták a felszámolókat

A felszámolások mögötti háttérérdekeket sejtet a Zala Megyei Bíróság egy közelmúltbeli, szabálytalannak tűnő végzése. Ebből ugyanis kiderül, hogy a Vectigalist “kézzel”, vagyis nem a véletlenszerű elektronikus sorsolással választották ki a cég felszámolására. A cégközlönyből megismerhető 2012 februári végzés azzal egészíti ki az FB Airport felszámolásáról szóló tavaly novemberi döntést, hogy a bíróság ekkor ”az elektronikus kijelölési eljárástól eltérően rendelte ki a felszámolót, figyelemmel az adós társaság sajátosságaihoz igazodó szakértelemre”.

A felszámolási eljárásokban a felszámoló céget – az összejátszást elkerülendő – véletlenszerűen szokták sorsolni. A csődtörvény tavaly elfogadott módosítása ezen változtatott, de a változtatás 2012 március elsején lépett hatályba, ezelőtt tehát nem lehetett volna alkalmazni. Az új szabályozás szerint ha a bíróság nem sorsol, akkor meg kell jelölni az elektronikus rendszer által javasolt felszámolót is, és részletesen indokolni kell az eltérés alapjául szolgáló indokokat, így azt is, hogy a bíróság által végül kirendelt kirendelt felszámoló miért rendelkezik „az adós sajátosságaihoz szükséges szakértelemmel és megfelelő kapacitással”.

Harmatha Ivetta 2012. januárja óta a könyvvizsgálója a Balatontourist Zrt.-nek. Ez a cég – amelybe még a Jászai-féle SCD-csoport vásárolt össze balatoni kempingeket – hivatalosan az SCD Balaton Holding tulajdonában van, ez utóbbi pedig 2008 óta egy ismeretlen tulajdonosi hátterű offshore vállalat, a luxemburgi SCD Holding S.A. érdekeltségébe tartozik. Az adóparadicsomban bejegyzett cég más vállalatok tömegével osztozik a székhelyén. Ezek valószínűleg szinte mind az ugyanezen a címen működő Experta Corporate and Trust Services S.A. által üzemeltetett postafiókcégek.

Az SCD Balaton Holding, és a hozzá tartozó Balatontourist esete azért különleges, mert ez a cég – több más, a Jászai Gellért-féle cégtől Nagy Gábor érdekeltségébe kerülő vállalattal ellentétben – nem került felszámolás alá. A felszámolásokat a Vectigalis végzi – az a cég, amely Varga Jenő legismertebb érdekeltsége volt, és amelyik alkalmazta Harmatha Ivettát, a Balatontourist jelenlegi könyvvizsgálóját is.

Harmatha Ivetta – a Malév felszámolását kezdeményező Bellum 2000 Kft. ügyvezetőjéhez, Krieg Ferenchez hasonlóan – korábban is kapcsolatban állt Varga Jenővel: például amikor a korábbi cikkünkben említett Pannon Tender Kft. üzletrészeit egy kézbe gyűjtötte, majd 2007-ben eladta Vargának. A pécsi egyetem alig két hónappal az adásvétel előtt az akkor közismerten Varga érdekeltségébe tartozó Vectigalis munkatársaként adott megbízást Harmathának, aki ma igazgatósági tagja a közvetetten Varga Jenő részvételével működő Pannoninvest Libra Zrt.-nek is.

Varga 2011 októberérében hivatalosan kiszállt Vectigalisból, majd nemsokára Nagy mellett tűnt fel pénzügyi-gazdasági szakértőként. A Vectigalis által delegált felszámolóbiztos most mindhárom „repteres” cégnél is ugyanaz a személy, Péter Márta, aki az Opten cégadatbázisában fellelhető adatok szerint korábban dolgozott már Nagy Gábor irányította cégnek: 2007-ben úgy volt az Investlízing Zrt. vezetője, hogy eközben a céget tulajdonló World-Metal Kft.-t Nagy Gábor ügyvezette.

A balatoni ingatlanok Luxemburgba mennek

Az SCD-csoport 2004 és 2005 között vásárolt meg három, balatoni kempingeket birtokló céget: a korábban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. birtokában lévő Siotour Zrt.-t, a Veszprém megyétől, valamint kisrészvényesektől megvett Balatontourist Zrt.-t és a Zala megyétől megvásárolt Zalatour Kft-t. A három céget az SCD Balaton Holding Zrt. alá szervezték, és a Balatontourist, valamint a Déliparty Camping Zrt.-re nevet változtatott Siotour még mindig ennek a cégnek a birtokában van.

Az anyacég, tehát a Nagy Gábor érdekeltségi körébe tartozónak tekinthető SCD Balaton Holding ellen nemrég gazdasági pert indított a magyar állam. A Kaposvári Törvényszéktől kapott tájékoztatás szerint az állam két és fél milliárd forintot, plusz kamatokat követel az SCD Balaton Holdingtól, méghozzá a Siotour eladása kapcsán. Ezt a pert Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszékről a Kaposvári Bíróságra helyezte át, élve az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása óta fennálló új jogosultságával. A ilyen áthelyezések ellen - kézi vezérlésű igazságszolgáltatást emlegetve tiltakozott a Magyar Transparency International.

Handó választása egyébként már csak azért is különös, mert a somogyi megyeszékhelyen az SCD-csoportnak múltja van. Kaposváron az általuk szervezett beruházásban épült élményfürdő, mi több, a Siotourról leválasztott Deseda Kft.-t a hasonnevű kempinggel együtt vette meg a város az SCD-csoporttól. Arról nem is beszélve, hogy a Jászaiék által összevásárolt turisztikai portfólió jelentős része is a Balatont délről határoló Somogy megye területén fekszik.

Kepli Lajos jobbikos képviselő 2011 nyarán sajtótájékoztatón beszélt az SCD-csoport szerinte kétes ügyeiről. Azt mondta, fel kellene tárni, hogy miként kerültek ki a köztulajdonból 2005-ben a balatoni kempingek, és “hogyan sikerült a Balaton legértékesebb ingatlanjait egy nyilvánvalóan szélhámos cég kezére átjátszani”. Arról beszélt, hogy amikor az SCD-csoport korábban felvásárolta a Balatontouristot és két másik turisztikai céget, és 2014-ig 28 luxusszálló és üdülőfalu felépítését ígérte, 104 milliárd forintos összegben. Ebből semmi nem lett, hat év alatt egy kapavágás sem történt – mondta akkor Kepli Lajos, megjegyezve: most pedig “óriási haszonnal kiszállni igyekszik az üzletből, ismeretlen kézre juttatva”.
Noha tavaly szeptemberben a balatoni kempingpiac 85 százalékát tulajdonították csak a Balatontouristnak, a cég közelebbi vizsgálatakor kiderül, hogy ez az arány legfeljebb a cégcsoport egészére nézve lehet helytálló. A helyi Sonline 2011 októberében azt írta, „a Balatontourist ma tizenhét balatoni kempinget üzemeltet, a hajdani, jóval nagyobb számú Siotour-kempingflottából mára hét maradt a társaság berkeiben a déli parton”.

A portfolióból kikerült kempingek sorsára az SCD Balaton Holding Zrt. éves beszámolóiból lehet következtetni. A társaság 2007-es cégbeszámolójának kiegészítő melléklete szerint ebben az évben a Balatontouristból és a Zalatourból összesen 16 projekttársaság vált ki. A kiváló cégek nevéből (például Füred Resort Kft., vagy Holiday Park Akali Kft.) kiindulva jellemzően önálló turisztikai egységek váltak le így. Ezeket a cégeket az anyavállalat még abban az évben szinte az utolsó szálig eladta a cégcsoport Luxemburgban létrehozott tagjának, az SCD Balaton Development S.A.-nak. Egy vállalat jutott a bahamai bejegyzésű SCD Group International Ltd.-nek, és mindössze egy – a Badacsony Park Kft. – maradt a vállalatcsoport Magyarországon bejegyezett tagjainál.

Olyan mértékben ürítették ki a céget, hogy a könyvvizsgáló KPMG 2008. áprilisán aláírt éves jelentésében külön felhívta a figyelmet arra, hogy a társaság akkori saját tőkéjének mértéke, cirka száznyolcvanmillió forint, nem érte el a törvényben előírt minimális szintet.

A Siotour hagyatéka is hasonló sorsra jutott a következő évben. A vállalat 14 projekttársaság kiválásával gyakorlatilag kiürült: könyv szerinti értéke hárommilliárd-százmillióról kétmillió forintra csökkent. Több ilyen vállalatot már 2009-ben kivezettek a magyar SCD-csoport könyveiből. Szúrópróbaszerűen elvégzett ellenőrzésünk szerint a Siotour és a másik két vállalat örökségéből mára több vállalat, így az egyaránt jó csengésű Yacht Club Almádi Kft. és a Yach Hotel Szemes Kft. is a luxemburgi SCD Quinlan Private Balaton Development S.á.r.l. tulajdonában van.

Ugyancsak az SCD és volt ír partnerének nevét viselő cég birtokolja a Thermal Hotel Zalakaros Kft.-t, amelynek sorsa kevésbé szerencsésre fordult: néhány napja felszámolási eljárás indult ellene. A Zala megyei bíróság által kirendelt felszámoló megintcsak a Vectigalis Zrt. lett.

Sarkadi Nagy Márton

LinkHozzászólások
#1 | piskota - 2012.04.01. 21:43:57
"Bűzlik a különböző összeférhetetlenségek gyanújától az SCD-csoport balatoni turisztikai..."
Mi, mivel nem fér össze?
Itt nagyon is tetten érhető az összeférés, vagy ha úgy-tetszik az összejátszás! Legalább is a látszat szerint...
Ma már a tényekre semmit sem hagynak, a látszatra sem töretlenül adnak, remélhetően a hatalombitorlók némileg elbízták magukat... Bizakodjunk, de ha jó esély kikínálkozik, cselekedjünk...
Gyzoltán
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
RSS
Hírek

Letöltések

Kapcsolat
Frissítve! Borbély József
Tel: +36-70-600-0134
E-mail: kormanyzo@apostolimagyarkiralysag.hu
Facebook
Tempo Hírek

Névjegy létrehozása
Generálási idő: 7.48 másodperc 2,816,327 egyedi látogató